Ehkäisy

Nykyisin on tarjolla suuri määrä ehkäisy- menetelmiä ja niillä kaikilla on sama päämäärä: raskauden ehkäiseminen. Sinulle sopiva menetelmä riippuu mo- nista tekijöistä, kuten iästäsi, seksuaali- sesta käyttäytymisestäsi, nykyisestä ihmissuhteestasi, perhetilanteestasi ja siitä, miten tärkeää sinulle on - joko lääketieteellisesti tai psykologisesti -estää raskaus. Ehkäisyä on viittä eri perustyyppiä: a.jpg
 

1. Kirurginen ehkäisy (sterilisaatio)

Vasektomiaa (miehille) ja munanjohtimien sitomista eli ligaatiota (naisille) pidetään luotettavimpina ehkäisymenetelminä.

2. Hormonaaliset menetelmät

Perinteinen ehkäisypilleri, minipilleri, hormoniruiskeet ja ehkäisy- kapselit vaikuttavat munasolun irtoamiseen munasarjoisat tai muuttavat kohdunkaulan limaa (jolloin siittiön on vaikeampi saa- vuttaa munasolu) ja ohentavat kohdun limakalvoa (mikä vaikeuttaa hedelmöittyneen munasolun kiinnittymistä).

3. Kohdunsisäiset laitteet

Kohdunsisäiset laitteet ovat pieniä muovi- tai kuparilaitteita, jotka asetetaan kohtuun estämään alkion kiinnittyminen ja kehittyminen vauvaksi. Nykyaikaiset kohdunsisäiset menetelmät sisältävät myös keltarauhashormonia.

4. Estemenetelmät

Estemenetelmät estävät siemennesteen ja munasolun kohtaami- sen. Näitä ovat miesten ja naisten kondomit ja pessaarit.

5. Luonnolliset menetelmät

Luonnollisilla ehkäisymenetelmillä (kuten ruumiinlämpötilan tar- kistamisella ja kohdunkaulan kanavan liman muutoksien tarkkailu ovulaation ennustamiseksi) on huomattavasti korkeampi epäonnis- tumisprosentti kuin tavanomaisilla ehkäisymenetelmillä.