Entä jos muutan mieleni toimenpiteen jälkeen?

...purkaminen

Sterilisaatiota ei kannata harkita, jos ei ole täysin varma, ettei enää halua perheenlisäystä.
Tilanteet voivat kuitenkin muuttua ja muuttuvatkin. Nykyisin monilla naisilla on elämänsä aikana useampi kuin yksi avioliitto tai pari- suhde ja on täysin mahdollista, että steriloitu nainen saattaa haluta purkaa toimenpiteen synnyttääkseen vielä yhden lapsen.

Sterilsaation purkamisessa alkuperäisessä sterilisaatiotoimenpi- teessä tukitut, poltetut tai leikatut munanjohtimet liitetään takaisin kirurgisesti. Näin munasolu pääsee jälleen kulkemaan kohtuun ja nainen voi jälleen tulla raskaaksi ja synnyttää lapsen.

Sterilisaation purkaminen on mahdollista, mutta purkamisen onnis- tuminen riippuu paljolti käytetystä sterilisaatiomenetelmästä, sillä eri sterilisaatiomenetelmät vaurioittavat eri määrän munanjohdinta.

Sähköhyydytys (munanjohtimien polttaminen) tuhoaa kaikista sterilisaatiomenetelmistä eniten munanjohdinta ja se on kaikkein hankalin purkaa.
Filshie-klipsien onnistumisprosentti purkamisissa on korkein -jopa 90% tapauksista alle 40-vuotiaiden naisten hedelmällisyys pystytään palauttamaan.

Sterilisaation purkaminen johtaa onnistuneeseen raskauteen parhaiten, jos:

  • Olet alle 40-vuotias
  • Sterilisaatiosta on kulunut alle 10 vuotta
  • Yleinen terveydentilasi on hyvä
  • Kumppanisi on hedelmöityskykyinen
  • Vain pieni osa munanjohdinta vaurioitui sterilisaatiotoimenpiteen aikana. Tämä on todennäköisintä, jos sterilisaatiossa käytettiin klipsejä -potilaskertomuksestasi pitäisi selvitä, mitä menetelmää käytettiin.